SKUPINSKE VADBE

V skupinske vadbe so vključene naslednje športne aktivnosti:

  • Aerobika
  • Pilates
  • Miofascialna vadba
  • Funkcionalna vadba

Pri vpisu se lahko odločite med 1x, 2x ali 3x tedenskim obiskom vadb, izberete pa lahko tudi možnost “neomejeno”, ki vam poleg neomejenega obiska skupinskih vadb omogoča tudi neomejen obisk fitnesa.
Več o posamezni vadbi si preberite spodaj.

Aerobika

aerobika

Ponujamo vam celostno vadbo, na kateri na prijeten način ob glasbi hkrati poskrbite za srčno-žilni sistem, vse mišične skupine in raztegovanje vezi. Vadbo popestrimo z uporabo različnih rekvizitov – »fitball«, elastik in lahkih uteži. Da pa vse ne postane preveč dolgočasno pa popestrimo vadbo z dodatki iz različnih zvrsti aerobike (step, plesna, zumba, intervalnimi kondicijskimi treningi…itd.). Programi so namenjeni osebam nad 16 let, vabljeni pa tako ženske, kot tudi moški.

Pilates

pilates

Pilates

Pri tej vadbi gre za uravnoteženje telesa in duha s poudarkom na moči, zlasti mišičnih skupin trupa (»core«). Temelji na šestih načelih: dihanju, natančnosti, koncentraciji, kontroli, ravnotežju, in gibljivosti. Navidezno bolj umirjena vadba z intenzivnimi vajami, ki doseže tudi najgloblje mišice v telesu, popravi in izboljša ravnotežje, raztegovanje pa poskrbi za izboljšanje celotnega počutja.

Miofascialna vadba

pilates

Miofascialna vadba

Fascija je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se nahaja pod našo kožo in se ovija okoli vseh organov in mišic v telesu. Predstavljamo si jo lahko kot pajkovo mrežo, neprekinjeno povezavo celotnega tkiva, ki ščiti oz. uravnava prenos sil in informacij po telesu. Večkrat se zgodi, da je izvor težave popolnoma drugje kot se pojavi bolečina. Nepravilni gibalni vzorci se lahko hitro odražajo na poteku same fascije, zato je treba biti previden.

Fascije se lahko zlepijo, ker dehidrirajo ali pa ker v njih potekajo vnetni procesi zaradi raznih poškodb, neustrezne prehrane ali treninga. Na tistih mestih omejujejo naše gibanje, zato lahko takrat čutimo zakrčenost mišic (»vozlje«), čeprav gre najpogosteje za zakrčenost fascij.

Pojavljajo se kot občutljive točke prekomerne napetosti, ki se lahko pojavijo kjerkoli na telesu. Da jih odkrijemo, lahko uporabimo manualne tehnike sproščanja ali masažne žogice in valjčke. Če želimo fascije sprostiti dolgoročno, je za to potrebno spremeniti vzorce hoje, drže in gibanja, kar se najlažje naučimo skozi vadbo, kjer s pomočjo načrtovanega sistema vaj oz. gibov sami sproščamo, raztezamo in hidriramo fascijo. S tem dobimo povratno informacijo, ki vpliva na naš centralni živčni sistem, da počasi spremeni vzorce. Fascije namreč potrebujejo 9-14 mesecev, da se prilagodijo. Glede na to, da gre za dolgotrajen postopek prilagajanja, pri katerem je pomembna tudi doslednost, je miofascialno vadbo potrebno izvajati redno in dlje časa.

Pri vadbi kot pripomoček uporabljamo mehke masažne žogice s katerimi pritiskamo na »sprožilne točke«, medtem ko izvajamo različna gibanja, ki so na videz zelo podobna lahkotni kombinaciji JOGE in PILATESA. Žogico si morate nabaviti sami in sicer jo dobite v Vita centru (https://vitacenter.si). Potrebujete SENSY žogo 10cm/par. Link do izdelka: https://vitacenter.si/trgovina/zdrav-razvoj-otroka/vse-za-igro-otrok/sensy-zoga-10cm-par/

 

Funkcionalna vadba

Bootcamp

Gre za intervalno obliko vadbe, za katero je znano, da je izredno učinkovita pri povečani porabi kalorij (ne le med samo vadbo, ampak tudi do 48 ur po njej.) Prednost take vadbe je, da si vsak posameznik lahko prilagodi intenzivnost vadbe (vaje izvaja hitro ali počasi, v osnovni, težji ali lažji različici).Vadba vključuje predvsem vaje za izboljšanje aerobnih sposobnosti(kondicije), moči, koordinacije in ravnotežja.

60-minutna vadba združuje vaje, ki aktivirajo vse večje, kot tudi manjše mišične skupine celotnega telesa. Izvajajo se tudi vaje za stabilizacijo trupa (istočasna krepitev hrbtnih in trebušnih mišic), ki predstavlja osnovo za vse ostale oblike gibanja (počepe, izpadne korake, sklece, zasuke, poskoke…). Skoraj pri vsaki vaji bodo predstavljene osnovne, težje ter lažje različice vaj, tako, da si posameznik lahko izbere tisto, ki najbolj ustreza njegovi trenutni telesni pripravljenosti.

Po 10-15 minutnem ogrevanju, sestavljenem iz teka, tekalnih vaj, naravnih in drugih preprostih gibanj, preidemo na glavni del ure: vadbo po postajah, ki se izvaja v 20-50 sekundnih aktivnih intervalih (dolžino intervala izvajanja vaje na posamezni postaji bomo, s pridobivanjem kondicije in osvajanjem pravilne tehnike izvajanja posameznih vaj, postopoma povečevali.) Na vsaki postaji se izvaja ena vaja (z uporabo lastne teže – npr. skleca ali uporabo rekvizita – uteži, elastični trakovi, velika napihljiva žoga, kolebnica…). Po 20-50 sekundah aktivnega dela, sledi 10-20 sekund zasluženega počitka in pomik na naslednjo postajo (čas odmora bomo prav tako krajšali s tem, ko se bodo naše kondicijske sposobnosti izboljševale). Vsakič bomo naredili 2-3 obhode (kroge), ki bodo vsebovali 10-15 raličnih postaj. Nazadnje bomo še raztegnili obremenjene mišične skupine, se umirili in sprostili.

Skozi celotno uro nas bo spremljala glasba, ki pa ji (v nasprotju z vadbo aerobike) ni potrebno gibanja podrejati, ampak predstavlja le prijetno ozadje in dodatno motivacijo za vadbo.

Zadnje novice