ŠPORTNE ŠOLE

Gimnastika

Gimnastika v ŠD Tabor je ena izmed prvih športnih telovadnih dejavnosti tukaj, ki so jo izvajali Sokoli.
Pri današnji športni gimnastiki se učimo vse od osnovnih prvin do zahtevnejših elementov na posameznih orodjih.

Začetniška skupina je namenjena predvsem mlajšim, kjer se otroci naučijo naravnih oblik gibanja, izboljšajo koordinacijo telesa in se naučijo obvladovati svoje telo. Skozi igro spoznavajo gimnastiko in učijo se osnov, ki jim bodo kasneje koristile pri kateremkoli športu.

Nadaljevalna skupina pa izvaja že težje elemente na različnih orodjih, dekleta imajo tudi tekmovalno ekipo, ki hodi na različna tekmovanja po Sloveniji.

V začetku decembra pa vsako leto organiziramo tekmovanje za Malejev memorial, ki je uradno tekmovanje Gimnastične zveze Slovenije.

gimnastikaZAC


CENIK IN URNIK


Sabljanje

Sabljaška sekcija Tabor je organizacija z dolgoletno tradicijo, ustanovljena je bila leta 1952. Danes sekcija šteje okoli 150 članov. S svojimi programi skušamo zadovoljiti različne potrebe. Otrokom od 6. leta dalje ponujamo začetniške tečaje, kasneje pa se lahko odločijo ali bodo svojo športno pot nadaljevali v okviru rekreativnih ali tekmovalnih programov. Že vrsto let svojim uporabnikom ponujamo rekreativne tečaje za odrasle, ki so namenjeni vsem, ne glede na starost in fizično pripravljenost.

Floret

Sabljaška šola s tradicijo in navdihom!

Trener za floret: Aljoša Cetinski

ZGRADBA TRENINGA

V naši Sabljaški sekciji se zgradba in vsebina treninga razlikuje med posameznimi skupinami. Začetniška skupina ne vadi po istem programu kot nadaljevalna skupina ali skupina tekmovalcev, drugačen program se izvaja tudi v rekreativni skupini v katero se praviloma vključujejo odrasle osebe, ki nimajo nikakršnega predznanja in se s sabljanjem na naših treningih srečajo prvič.

Osnovna zgradba treninga za začetniške skupine zgleda približno takole:

Uvodni del ure je namenjen ogrevanju in dvigovanju telesne temperature, običajno se v tem delu treninga čas posveti različnim igram ter aktivnemu razgibavanju in raztezanju.

V glavnem delu se najprej posvetimo učenju osnovnega sabljaškega položaja in gibanja v sabljaški preži. Z gibanjem nog izvajamo korake, izpade, skoke in fleš. Težavnost vaj se tekom tečaja stopnjuje. Ko osvojimo osnovni položaj in gibanje se lotimo dela z orožjem. Najprej se naučimo držanja orožja, kamor sodi tudi obvladovanje različnih položajev z roko. Sledi učenje akcij napada in obrambe z orožjem. Začnemo z osnovnimi akcijami, kot so direktni zadetki brez povezave z orožjem nasprotnika. Zatem pridejo na vrsto zadetki s povezavo, kot so veze, udarci, opozicije itd. Pri obrambah se najprej naučimo direktne obrambe, nato krožne in polkrožne obrambe, sestavljene obrambe in protinapade.

Uro zaključimo z borbami v katerih skušamo uporabiti napade in obrambe, ki smo jih vadili tisti dan.

UČINKI VADBE:
Intenzivno gibanje, kjer je prisotno nenehno spreminjanje smeri in hitrosti pomeni obremenitev kardiovaskularnega sistema, kar vpliva na njegovo krepitev. Natančnost gibanja je pogojena z umirjenostjo in koncentracijo, kar pozitivno vpliva na psihične in mentalne sposobnosti. Ugotovili so tudi, da obvladovanje emocionalnih stanj med borbo pozitivno vpliva na pripravljenost osebe na stresne situacije v življenju. Gre torej za celovito urjenje telesa, uma in duha.

KOMU JE VADBA NAMENJENA:
Vadba je primerna za vse starostne skupine (otroke od 6 let dalje, mladostnike, odrasle), moške in ženske, skratka za vse, ki jih sabljanje zanima in se želijo preizkusiti v tej športni panogi. Predznanje ni potrebno!

OBVEZNA OPREMA:
Čisti športni copati za v dvorano, športna oblačila (spodnji del trenirke, kratka majica). Vso opremo za sabljanje (masko, floret, obleko,…) prve tri mesece dobite pri nas.

Meč

Sabljaška šola s tradicijo in navdihom!

Trener za meč: Serhiy Smirnovsky

 

Zadnje novice