Novo: Miofascialna vadba

Termin: četrtek, 18.00-19.00
* vadba se bo začela izvajati 1. oktobra

Cena: 35€/mesec

Predhode prijave: vse zainteresirane prosimo, da se prijavite na e-pošto: info@sportnodrustvo-tabor.si

Opis vadbe:

Fascija je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se nahaja pod našo kožo in se ovija okoli vseh organov in mišic v telesu. Predstavljamo si jo lahko kot pajkovo mrežo, neprekinjeno povezavo celotnega tkiva, ki ščiti oz. uravnava prenos sil in informacij po telesu. Večkrat se zgodi, da je izvor težave popolnoma drugje kot se pojavi bolečina. Nepravilni gibalni vzorci se lahko hitro odražajo na poteku same fascije, zato je treba biti previden.

Fascije se lahko zlepijo, ker dehidrirajo ali pa ker v njih potekajo vnetni procesi zaradi raznih poškodb, neustrezne prehrane ali treninga. Na tistih mestih omejujejo naše gibanje, zato lahko takrat čutimo zakrčenost mišic (»vozlje«), čeprav gre najpogosteje za zakrčenost fascij.

Pojavljajo se kot občutljive točke prekomerne napetosti, ki se lahko pojavijo kjerkoli na telesu. Da jih odkrijemo, lahko uporabimo manualne tehnike sproščanja ali masažne žogice in valjčke. Če želimo fascije sprostiti dolgoročno, je za to potrebno spremeniti vzorce hoje, drže in gibanja, kar se najlažje naučimo skozi vadbo, kjer s pomočjo načrtovanega sistema vaj oz. gibov sami sproščamo, raztezamo in hidriramo fascijo. S tem dobimo povratno informacijo, ki vpliva na naš centralni živčni sistem, da počasi spremeni vzorce. Fascije namreč potrebujejo 9-14 mesecev, da se prilagodijo. Glede na to, da gre za dolgotrajen postopek prilagajanja, pri katerem je pomembna tudi doslednost, je miofascialno vadbo potrebno izvajati redno in dlje časa.

Pri vadbi kot pripomoček uporabljamo mehke masažne žogice s katerimi pritiskamo na »sprožilne točke«, medtem ko izvajamo različna gibanja, ki so na videz zelo podobna lahkotni kombinaciji JOGE in PILATESA.

Povezava: Nakup masažnih žogic.