TEKAŠKI TRENINGI

Ponujamo dve vrsti vadbe:

 • osnovno kondicijsko in
 • nadaljevalno tehnično-tekmovalno

Osnovno kondicijski program:

Predznanje oz. stopnja pripravljenosti:
Za udeležbo v programu morate biti sposobni opraviti dobro uro dolg aktiven sprehod. Če ste v dvomih, se obrnite na svojega zdravnika.

Če ste boljše pripravljeni, pa toliko boljše – naučena tehnika vam bo pomagala izboljšati ekonomiko in varnost teka, krepilne vaje pa boste izvajali z večjo intenzivnostjo.

V programu boste pridobi(va)li kondicijo, se naučili oz. utrjevali varno in ekonomično tehniko teka ter napredovali pri izvajanju vaj za močnejše in bolj čvrsto telo.

Osnovni program je namenjen predvsem tistim, ki želite z vodeno vadbo na prostem poskrbeti za zdravje in vzdrževanje telesne pripravljenosti.

Skupinski teki so primerni za udeležence praktično vseh stopenj pripravljenosti, saj potekajo po sistemu zmernega pospeševanja (angleško “negative split”): prve pol ure je tempo tako zmeren, da je primeren za vse vadeče, nato pa boljše pripravljeni počasi pospešujejo – kolikor zmorejo.

Tek v skupini je zelo primeren tudi za tiste, ki jih zgodnja tema v hladnejših mesecih odvrača od vadbe na prostem.

Baza na Taboru pomeni tudi zaklenjene garderobe in društveni bife.

Potrebna oprema:
športni copati in oblačila – osnovno pravilo je, da se za tek oblečemo, kot da bi bilo 10 stopinj več: če je zunaj 5 stopinj, se torej oblečemo za 15. Po treningu pa se preoblečemo v suha oblačila.

Program vodi Boštjan Tadel, vaditelj atletike in športne rekreacije ter Certificirani inštruktor či-teka. Več o Boštjanu in či-teku: www.runtown.run.

 

Nadaljevalno tehnično tekmovalni program

Jeseni in nato spomladi bomo izvedli 8-tedenske ciljne priprave na rekreativne tekaške prireditve v Ljubljani: jeseni Ljubljanski maraton, spomladi pa Tek trojk. Programe boste seveda lahko prilagodili / uporabili tudi za druge prireditve.

Program ponuja:

 • sistematično kondicijsko vadbo s ciljem končati 10 km preizkušnjo
 • tečaj tehnike hoje in teka po varni in učinkoviti metodi “ChiRunning”
 • učenje in utrjevanje ogrevalnih, razteznih in krepilnih vaj
 • praktične nasvete in uporabno teorijo na temelju dolgoletnih izkušenj.

Či-tek (in či-hoja) sta zlasti primerna za začetnike in za tekačice in tekače s kroničnimi poškodbami. Tehniko je zasnoval ultramaratonec Danny Dreyer s ciljem čim manjšega tveganja poškodb in čim večje ekonomičnosti teka.

Program obsega:

 • 2 vodena in 1 samostojen trening na teden
 • celoten uvodni tečaj in elemente nadaljevalnega ter tekmovalnega    programa “RunTown”
 • knjižico s tehničnimi napotki in vajami
 • načrt nastopa na LJ maratonu
 • video analizo tehnike teka.

Potrebna oprema:
športni copati in oblačila – osnovno pravilo je, da se za tek oblečemo, kot da bi bilo 10 stopinj več: če je zunaj 5 stopinj, se torej oblečemo za 15. Po treningu pa se preoblečemo v suha oblačila.

Program vodi Boštjan Tadel, vaditelj atletike in športne rekreacije ter Certificirani inštruktor či-teka. Več o Boštjanu in či-teku: www.runtown.run

 

 

 

Zadnje novice